Solnedgång i Rom, räddad av Lightroom nästan fyra år senare

[two_third]
De flesta av oss som tycker om att fotografera jobbar redan med RAW-fomatet, dvs. den maximala mängd information som sensorn har lyckats fånga. RAW filen är i sig inte en färdig bild, utan kan närmast liknas med ett negativ från den gången vi fotade med film. RAW filen behöver bearbetas och tolkas av programvara för att kunna presenteras som en bild. Denna programvara kan antigen finnas i din kamera för att direkt tolka hur en JPG bildbfil ska skapas, eller den kan finnas på din dator där du själv har alla möjligheter att påverka exakt hur du vill se den färdiga bilden.
 
Detta är inte alls så komplicerat som det låter, utan är en rätt så enkel – men ack så kraftfull – process. Du kan börja mycket försiktigt, och fortsätter lära dig mer över tiden. Det enklaste är ju som vanligt att själv experimentera och leka med de möjligheter som finns.
 
Om du fortfarande låter din kamera bestämma hur bilderna blir genom att fota i JPG, så kan förhoppningsvis detta exempel kan få dig att ändra den inställningen. Det är inte den bästa bilden i sig, men skillnaden före/efter är rätt dramatisk.
 
För några år sedan var jag med familjen på semester i Rom. Jag hade min Canon 20D och använde Lightroom version 2 för att bearbeta mina RAW-filer hemma. När jag tog bilden nedan var vi på väg till Fonana de Trevi och det en underbar solnedgång över staden. Väl hemma blev jag dock mycket besviken över resultatet:
[/two_third]
[two_third]Bilden såg inte alls ut som det jag upplevde på platsen, skuggorna sotade igen fullständigt och färgerna försvann i himmelen. Hur jag än försökte, kunde jag inte få någon stuns i den med Lightroom version 2. Bilden fick trots allt ligga kvar på disken, och tur var väl det.
 
Hoppa fram drygt 3½ år – Lightroom 4 har precis släppts. För att testa de nya funktionerna så bläddrar jag bland gamla bilder för att se hur den kan hantera bilder som tidigare var för utmanande att få någon kvalitet i. Jag hittar min solnedgång från Rom, säger åt Lightroom att använda senaste interna “process version” och börjar dra i reglagen. Jag upptäcker till min glädje att både “shadows” och “saturation” nu ger ett helt annat resultat än i version 2, likaså brusreduceringen. Bilden får nu en helt annan framtoning och ligger mycket närmre min minnesbild från resan:
[/two_third]
[two_third]RAW-formatet ger mig nu alltså möjligheter att behandla om bilden med teknologi som inte fanns när jag tog den. Det fanns tydligen en hel massa information i skuggorna, samt en hel del färginformation som inte kom fram tidigare. Om jag kört JPG, så hade kameran själv tolkat hur denna bilden skulle visas och all extra information som fångats av sensorn hade varit borta för alltid.
 
Jag tycker om RAW. Och Lightroom![/two_third]